Radiografie Dentară
Sector 4 București

Radiografiile dentare sunt utilizate frecvent în tratamentele stomatologice, ca metode indispensabile de examinare și de diagnosticare precisă și rapidă a problemelor dentare. O radiografie dentară este o tehnică imagistică care produce o imagine a țesuturilor dure ale danturii și ale maxilarelor (dinți, oase și țesuturi moi), prin transmiterea razelor X sau prin expunerea la o scanare digitală. 

Radiografia dentară identifică afecțiunile dentare care nu sunt vizibile și detectabile prin mijloacele clasice de investigare medicală, ajutând medicul stomatolog în clarificarea diagnosticului și a planului de tratament. Radiografiile dentare digitale oferă o imagine clară a structurilor anatomice din interiorul dinților, printr-o expunere rapidă și un nivel minim de radiații, pentru a oferi detalii exacte – din unghiuri diferite.

RADIOGRAFIA DENTARĂ ȘI TEAMA DE RADIAȚII

Utilizarea razelor X în medicină a evoluat substanțial în ultimii ani, dar cu toate acestea a rămas teama de radiații în rândul celor mai mulți pacienți. Grija acestora este firească și bineînțeles că medicii vor analiza cu foarte mare atenție fiecare caz clinic în parte, înainte de a recomanda o radiografie dentară. Aceasta trebuie să fie absolut necesară pentru stabilirea exactă a planului de tratament, acoperind astfel riscurile.  

Radiografie Dentară Sector 4 București – Clinica Stomatologică Dentaline

Care sunt beneficiile pe care le oferă radiografia dentară digitală?

 • Oferă pe loc o imagine detaliată a situației clinice a pacientului, pentru un diagnostic corect și rapid;
 • Detectează preventiv afecțiuni descoperite în stadii incipiente, înainte de a se ajunge la complicații;
 • Diagnostichează cariile interdentare și secundare, pierderile osoase sau infecțiile și fracturile dentare; 
 • Identifică prezența, poziția (anormală) și patologia măselelor de minte care nu au erupt (complet);
 • Radiografia dentară digitală permite investigarea sinusurilor și a articulației temporo-mandibulare;
 • În timpul efectuării unei radiografii digitale, pacientul absoarbe un număr minim de radiații (Sv);
 • La o radiografie digitală doza de radiații este de 1 microsievert, iar la cea clasică de 5 microsievert;
 • O radiografie dentară panoramică transmite pacientului o doză de radiații de circa 30 microsievert;
 • Radiografia dentară digitală minim invazivă este preferată în cazul copiilor și a femeilor însărcinate;
 • Este varianta recomandată în tratamentele dentare complexe care necesită radiografii succesive.

CARE SUNT RISCURILE RADIOGRAFIEI DENTARE?

Tehnologiile moderne de radiologie dentară digitală au redus riscurile radiografiei dentare până la neglijabile, când sunt recomandate și manevrate de specialiști cu experiență. Valoarea dozei de radiație care ajunge în organismul pacientului printr-o radiografie dentară este exprimată prin unitatea de măsură numită sievert (Sv). Comparativ cu doza unei radiografii digitale de 1 microsievert (Sv) și a celei clasice de 5 Sv – într-un an, absorbim circa 50 microsievert din apa băută și 5-8 microsievert prin radiație cosmică. 

TIPURI DE RADIOGRAFII DENTARE
- CLINICA STOMATOLOGICĂ DENTALINE, SECTOR 4 BUCUREȘTI

Radiografiile dentare digitale sunt noul standard în domeniu după cele clasice, datorită dozei neglijabile de radiații, care în cazuri grave de urgență stomatologică pot fi folosite și asupra femeilor însărcinate și asupra copiilor. Radiografiile dentare pot fi intraorale și extraorale (în funcție de localizarea receptorului de imagine în interiorul sau în exteriorul cavității bucale), clasificându-se astfel: 

Radiografie dentară retroalveolară

(captează imaginea integrală și specifică a dintelui, alături de până la alți trei dinți alăturați; folosită în tratamente parodontale, endodontice sau chirurgicale); 

Radiografie dentară bitewing

(captează o imagine intraorală printr-un dispozitiv mușcat; folosită pentru depistarea cariilor interdentare, de contact sau din smalțul dentar al dinților posteriori);

Radiografie dentară de status bimaxilar

captează 18 radiografii dentare, detaliate pe fiecare zonă în parte și pe grupe de dinți; utilizează tipul de radiografie dentară retroalveolară și bitewing);

Radiografie dentară ocluzală

(captează o imagine amplă și în profunzime a arcadelor dentare și a celor două maxilare; folosită pentru a detecta fracturi, chisturi, abcese și dinți care nu au erupt); 

Radiografie dentară panoramică

(captează o imagine de ansamblu a cavității bucale: ambele arcade dentare, cu oasele maxilarelor, sinusurile maxilare și articulațiile temporo-mandibulare); 

TOMOGRAFIA DENTARĂ LA
CLINICA STOMATOLOGICĂ DENTALINE
SECTOR 4, BUCUREȘTI

Tomografia dentară computerizată cu fascicul conic CBCT (Cone Beam Computed Tomography) este varianta modernă de investigație CT (computer tomografie). Tomografia dentară CBCT este o reprezentare 3D a cavității orale prin mai multe imagini tridimensionale – obținute prin expuneri panoramice de rotație la 360 grade cu ajutorul fasciculului conic, ca sursă de raze X. 

În cadrul Clinicii Stomatologice Dentaline București utilizăm tehnologia modernă a tomografiei dentare computerizate cu fascicul conic pentru a reduce considerabil doza de radiații, cu circa 90% față de tomografia dentară clasică. Imaginile clare obținute prin CBCT sunt utilizate în tratamentele chirurgicale stomatologice, procedura fiind una confortabilă pentru pacienți – prin accesibilitate, comoditate și rapiditate.

RADIOGRAFIA DENTARĂ
SECTOR 4 BUCUREȘTI
CLINICA STOMATOLOGICĂ DENTALINE

Când se recomanda o radiografie dentară?

 • Cariile interdentare și secundare (de sub plombe);
 • Măsele de minte ce nu au erupt; 
 • Chisturi, fisuri și fracturi dentare; 
 • Diagnosticul bolii parodontale; 
 • Existența pierderilor osoase; 
 • Numărul canalelor dentare;
 • Poziția rădăcinilor dinților; 
 • Prezența infecțiilor dentare. 

CE DEZVĂLUIE O RADIOGRAFIE DENTARĂ?

 • Cariile interdentare și secundare (de sub plombe);
 • Măsele de minte ce nu au erupt;
 • Chisturi, fisuri și fracturi dentare; 
 • Diagnosticul bolii parodontale; 
 • Existența pierderilor osoase; 
 • Numărul canalelor dentare;
 • Poziția rădăcinilor dinților; 
 • Prezența infecțiilor dentare. 

PROGRAMEAZĂ-TE

Rapid și Simplu  Oana Radu
  Oana Radu
  2023-11-04
  M-am prezentat vineri la ora 20:30 cu o urgenta, baietelul meu de 4 anisori avand o durere de maseluta foarte sacaitoare. Cabinetul este foarte frumos amenajat, tot personalul clinicii a fost foarte primitor si rabdator cu noi. Copiilor li s-au dat jucarii la intrare ca sa stea ocupati pana am intrat in cabinet. Dna dr Teo ne-a tratat maseluta cu profesionalism, a reusit sa il convinga sa i se faca tot tratamentul,inclusiv o radiografie. Am plecat acasa cu zambetul pe buze , fara durere si fara frica de dentist! Cu siguranta o sa ne intoarcem in curand! Multumim intregului personal, dar mai ales dnei dr Teo!!
  Lima Sierra
  Lima Sierra
  2023-10-31
  Foarte multumit de fiecare data!👍😀
  George Legacy
  George Legacy
  2023-10-30
  Un singur cuvânt, profesionalism. Mentionez că a trebuit să-mi scot un molar de minte, care prezenta niște riscuri, dar totul a decurs foarte bine. Recomand cu încredere, nu așteptați să apară problemele, mergeți din timp la stomatolog. Astfel, evitați problemele pe termen lung și economisiți foarte mulți bani.
  Catalin Serescu
  Catalin Serescu
  2023-10-20
  Recently, I had an excellent experience here, where I received 2 implants and treatment for cavities. Their team was incredibly professional and extremely friendly, taking the time to explain every step of the procedures in detail. They created a comfortable and safe environment, and the results were truly exceptional. Another extraordinary aspect was that I didn't feel any pain throughout the entire treatment. The team at Dentaline ensured that my experience was as pleasant as possible and managed pain control perfectly. This attention to patient comfort certainly adds a significant plus to my experience in this excellent clinic. I am deeply grateful for their excellent service and wholeheartedly recommend Dentaline! I look forward to the next visit in 6 months. I will certainly return with the same confidence in their team of professionals.
  Andra Solomon
  Andra Solomon
  2023-10-14
  Am fost cu fetita la primul ei consult stomatologic. Doamna doctor Teodora Beuran impreuna cu personalul s-au ocupat de tot ce a fost nevoie, ne au oferit toate detaliile si totul a decurs foarte profi si micuta a fost foarte fericita de prima ei vizita la stomatolog. Recomand cu caldura! ☺