Aparat dentar metalic București

Modelul metalic este în continuare cel mai popular tip de aparat dentar, datorită prețului avantajos și a eficienței terapeutice, indiferent de vârstă. În medie, se poartă o perioadă de 12-24 luni, neîntrerupt 24 din 24 de ore.

Pe durata tratamentului, va fi nevoie de o consultație stomatologică odată la 4-6 săptămâni, pentru evaluarea progresului și reglajul aparatului, care este fix. Deplasarea dinților se face lent, iar la final se recomandă purtarea unui alt aparat dentar de contenție – vreme de 6-12 luni, pentru a stabiliza rezultatele obținute.

aparat dentar

Ce este

aparatul dentar metalic?

În primul rând, este primul model de aparat dentar folosit în tratamentul ortodontic, ca soluție de îndreptare și aliniere corectă a dinților, perfecționată continuu de-a lungul timpului. În prezent, aparatul dentar metalic este compus din:
Bracket-uri – componente metalice plate și pasive, de obicei argintii (din inox sau oțel), care se lipesc pe fiecare dinte cu un adeziv special și care servesc alinierii danturii;
Arc – sârmă subțire care face legătura între bracket-uri, acționând o presiune pe acestea și pe dinți,
conducând la îndreptarea lor în poziția corectă;
Ligaturile – elastice sau metalice, se prind în jurul bracket-urilor, mențin arcul fixat și pot da personalitate aparatului dentar metalic prin diferite culori ale acestora și pentru că se schimbă periodic;
Elasticele intermaxilare (nu sunt obligatorii) – sunt benzi de latex (cauciuc) așezate pe bracket-uri, care corectează poziția maxilarului superior și a celui inferior, ajutând la îndreptarea dinților.

Beneficiile

Aparatului Dentar Metalic

 • Aparatul dentar metalic este cel mai eficient remediu, cu rezultate remarcabile, rapide și durabile chiar și în cazul corecției unor afecțiuni ortodontice severe de aliniere și de poziționare defectuoasă a dinților.
 • Este cea mai ieftină variantă de aparat dentar. Costul aparatului dentar metalic fix este considerabil redus și foarte accesibil pentru orice pacient, în comparație cu celelalte modele (Ceramic, Safir, tip gutieră Invisalign). La începutul tratamentului, se vor analiza și costurile consultațiilor periodice.
 • În plus, are avantajul reducerii duratei de tratament față de celelalte tipuri de aparate dentare, primele schimbări fiind vizibile din primele luni. Acest fapt se datorează acțiunii ample și puternice pe care o produce asupra dinților.
 • Este recomandat pentru toate categoriile de vârstă, copii și adulți.
 • Este foarte rezistent. Structura metalică pe care este confecționat îi oferă o rezistență durabilă la contactul cu alimentele dure și la șoc, calitate apreciată de toți pacienții, dar în mod particular de copii.
 • Bracket-urile sunt mai mici comparativ cu alte aparate dentare fixe și se lipesc foarte ușor când se desprind accidental.
 • Ligaturile sunt preferate de copii, pentru că aduc un aer jucăuș și se pot personaliza pe culori.
Pacient cu aparat dentar metalic

Dezavantajele

Aparatului Dentar Metalic
 • În primele 2-3 săptămâni de purtare, are nevoie de acomodare, inducând pacientului disconfort la nivelul obrajilor și buzelor. Medicul ortodont va recomanda soluții de ameliorare.
 • Fiind un aparat dentar clasic, fixat pe fața vizibilă a dinților, nu este o opțiune pentru pacienții pretențioși la estetica dentară.
 • Necesită o atenție deosebită pentru menținerea igienei orale optime: periajul eficient și după fiecare masă, periuța interdentară, ața dentară, apa de gură sau chiar aparatul pentru duș bucal.
 • Nu e recomandat consumul alimentelor dure, crocante sau lipicioase, și va fi evitat mușcatul direct din cele tari (fructele, spre exemplu). Motivul ține de menajarea dezlipirii bracket-urilor.
 • Consultațiile stomatologice periodice, ca timp și costuri – la indicațiile medicului ortodont, pentru tratamentul propriu-zis, cât și ulterior, pentru aparatul dentar de contenție.

Indiferent de tipul de aparat dentar ales, medicii ortodonți DENTALINE te vor ajuta să iei cea mai bună decizie pentru tine și familia ta, ținând cont de toți factorii. Pentru că sănătatea se dezvăluie în primul rând printr-un zâmbet frumos!

ECHIPA MEDICALĂ

Specializată

CRISTINA STAN
Ortodonție

Medic specialist ortodonție și ortopedie dento-facială și Absolvent al Facultății de Medicină Dentară în cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” București